header 1950

1950 - 1970

Belangrijke innovatie: de levenslange garantie


Aan het begin van de jaren '50 produceerde Facom nog 50.000 stukken per maand. Twintig jaar later, aan het begin van de jaren '70, produceert de fabriek in Villeneuve-Le-Roi alleen al 50.000 stukken per dag! In 1993 produceert Facom in totaal meer dan 200.000 stukken per dag. Om de vraag te kunnen bijhouden, zijn werktuigmachines hard nodig. Sommige daarvan komen … van de zeebodem. Deze freesmachines worden uit Duitse boten gehaald die door de Engelsen tot zinken waren gebracht. Na het verwijderen van de schelpen moet men ze demonteren om ze weer aan de gang te brengen!

Enkele bijzondere innovaties uit de periode na de oorlog: de eerste trekkers in 1945, ratels in 1946, de eerste verstelbare moersleutels met automatische spelingbijstelling in 1948, het eerste octrooi voor de momentsleutel in hetzelfde jaar, de eerste schroevendraaier met Isoryl-greep in 1950. In 1954 volgt de balanceermachine voor wielen en in 1959 de zaagbeugel met automatische handpositie.

tournevis isoryl 1955
Schroevendraaier met Isoryl-greep - 1955


De markten groeien op alle fronten explosief. Enkele voor de hand liggende voorbeelden zijn de vervoerswereld (auto's, vliegtuigen, treinen, verovering van de ruimte en de oceanen). De werktuigbouwsector verandert in dertig jaar meer dan in alle eeuwen daarvoor.

Deze revolutie heeft spectaculaire gevolgen voor de manier waarop de handel en distributie plaatsvinden. André Mosès, die het werk van zijn vader voortzet, neemt een paar nieuwe ideeën over het beheer van bedrijven en personeel mee uit de Verenigde Staten. Daardoor loopt Facom voor op de meeste Franse bedrijven wat betreft marketing en sociale vooruitgang binnen de onderneming. Facom innoveert vanaf 1946 met haar demonstratie- en tentoonstellingsvrachtwagens, een originele manier om contact te maken met het werkveld en naar klanten te blijven luisteren.

De adviseur van Facom, die relaties opbouwt met de gebruikers van een bedrijf, benut deze bezoeken om nieuw gereedschap te presenteren, de catalogus uit te delen en te luisteren naar hun verwachtingen. Het distributienetwerk zelf is fijnmaziger en wordt afgestemd op het groeiniveau van de autobranche en industriële sector.

Er wordt bijzondere aandacht besteed aan de export. Facom verkent de markten van Noord-Europa en het gehele Middellandse-Zeegebied. De demonstrateurs van Facom reizen zelfs naar Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. Ze zijn zo avontuurlijk ingesteld dat ze in sommige landen af en toe eten en slapen in hun demonstratievrachtwagen. In Afrika laat een vertegenwoordiger van Facom, van wie het werkgebied miljoenen vierkante kilometers beslaat, zijn vrachtwagen bewaken door een tamme leeuw!

equipe commerciale 1959
Het verkoopteam in 1959

DE LEVENSLANGE GARANTIE VAN FACOM

Een belangrijke innovatie uit 1952: de beslissing om voor alle gereedschappen een levenslange garantie te bieden. Dit was nooit eerder vertoond in de industriële sector van Europa. Dit idee van Facom is sindsdien vaak overgenomen, maar nooit zo breed is toegepast: een totale garantie zonder enige beperking in de tijd, ongeacht de staat van het gereedschap, mits het in normale omstandigheden is gebruikt. Tegenwoordig is deze garantie nog steeds van toepassing op de meeste gereedschappen in de catalogus.

In 1956 breidt Facom uit. De onderneming vestigt een smederij en vervolgens al haar gebouwen in Villeneuve-Le-Roi, vlakbij Orly. Er werken 460 mensen. Het bedrijf groeit zo hard dat ze haar activiteiten al snel moet decentraliseren. Zo ontstaat de industrievestiging van Ezy-sur-Eure (1967) en van Nevers (1974) terwijl het hoofdkantoor en het centrale magazijn in 1970 in Morangis worden gevestigd.

In 1960 is Facom uitgegroeid tot de grootste fabrikant van handgereedschappen. Van de catalogus, die dan 100 pagina's telt, worden 100.000 exemplaren gedrukt. Het assortiment gereedschappen en garageuitrusting is opnieuw met veel producten uitgebreid.

< 1945 - 1950 1970 - 1990 >